Presentació

Els anomenats llocs de la guerra al Vallès Oriental són un element fonamental i fins ara poc conegut de l'impacte que va tenir la guerra de 1936-1939 al Vallès Oriental. A la nostra comarca, com a la majoria de comarques catalanes, les necessitats creades per la conjuntura bèl·lica i revolucionària van motivar la construcció o habilitació de nombrosos edificis i infraestructures. Així, es van construir camps d’aviació i refugis antiaeris i es van crear indústries i hospitals de guerra. A més, gran quantitat d’edificis ja existents (escoles, esglésies, convents, masies, cases d’estiueig, etc.) es van fer servir, entre altres coses, com a arsenals, casernes, centres de comandament militar, magatzems de racionament o centres d’allotjament de refugiats.

Conscient de la importància de catalogar i difondre aquest aspecte de la geografia de la guerra, el Consell Comarcal del Vallès Oriental va impulsar l'any 2006 un inventari dels llocs de la guerra a la comarca. L’inventari, que es presenta en aquesta pàgina, s’ha fet a partir de fonts bibliogràfiques i de la informació subministrada per prop d’un centenar d’historiadors, estudiosos locals i testimonis dels fets.

Convé destacar que es tracta d’un inventari obert a la participació del públic. La pàgina disposa d’una adreça de contacte on es pot fer arribar qualsevol informació nova sobre els llocs de la guerra al Vallès Oriental. Naturalment, les esmenes a les inexactituds que pugui contenir l’inventari seran benvingudes. També s’agrairà la tramesa de fotografies -antigues o actuals- dels edificis i infraestructures inventariats >

- Consell Comarcal del Vallès Oriental Museu de Granollers Diputació de Barcelona Generalitat de Catalunya
> Participa-hi!
Contacta amb nosaltres
Consell Comarcal El Vallès Oriental - 2007 | Crèdits